Edifici d'habitatges Jonqueres 4-6 / Ortigosa, 3
(Barcelona | Sant Pere - Barcelonès)

Barcelona - Ortigosa, 3 (Foto: Anna Corcoll, 2023)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorSixt Illescas Mirosa
Situació Jonqueres, 4-6 / Ortigosa, 3
Edifici que bascula entre el classicisme i la modernitat, de 1931. Sobre el sòcol d'aplacat de pedra de la planta baixa, cinc pisos: el principal amb balcons de timpà triangular; els altres, amb finestres i balcons rectangulars amb emmarcat degradat i, al capcer, obertures en arc i balconada; tot ritmat per falses pilastres colossals amb impostes i combinat amb les galeries de triple finestra al xamfrà arrodonit i a la façana d'Ortigosa. L'ornamentació, discreta, és de terracota, bé de temàtica animal i vegetal o bé, al·lusions al món clàssic -mitologia- i al contemporani -zepelí, paisatge urbà-.

Més gran i atrevit, l'edifici Fàbregas, al tram superior de Jonqueres / Trafalgar, estableix cert joc amb aquest per les similituds en la corba de les cantonades i la combinació de colors pàl·lid i rosat de les façanes.