Bòbila i xalet Ventura
(Piera - Anoia)

Piera - Xemeneies de la Bòbila Ventura (Foto: Albert Esteves, 2022)

Piera - Bòbila Ventura

Piera - Bòbila Ventura (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Ricard Canals
La bòbila, dedicada a la producció de totxos i teules, va ser fundada per Domingo Ventura Boloix l'any 1898, quan va construir el primer forn. L'any 1908, el seu fill, Domingo Ventura Boleda, va fer construir un forn Hoffman de cocció contínua, i l'any 1917 es va aixecar la primera xemeneia, originalment de planta circular i posteriorment (1928) convertida en octogonal i remuntada fins a assolir els 50 m d'alçada. La rajola de Piera va obtenir una gran popularitat als anys vint. En aquella època es va construir el xalet noucentista al costat de la fàbrica. La xemeneia petita, de 25 m, es va construir l'any 1942. Després d'un període d'esplendor entre 1960 i 1970, l'empresa va entrar en crisi i va tancar l'any 1998. Les xemeneies van ser restaurades l'any 2005. La resta de la bòbila està pràcticament enrunada.