Cal Balart d'Escadarcs
(Fontanals de Cerdanya - Cerdanya)

Casa d'Escadarcs

Casa d'Escadarcs

Casa d'Escadarcs

Situació Escadarcs, a l'entrada del poble des de la carretera
Escadarcs és un poblet d'origen molt antic, format per unes poques cases agrupades amb algun mas de dimensions notables. Havia tingut una església parroquial, documentada des del segle X i derruïda al XIX. L'edifici més notable és can Balart, típica masia ceretana amb un conjunt d'edificis formant un barri tancat. La façana exterior de l'edifici principal destaca per la gran quantitat de finestres de diferent mida.

Al llibre Nits de taverna, de Joan Obiols Puigpinós, s'explica la història de la casa: Tot comença amb el casament d'un cabaler d'Alp amb la pubilla de cal Sastre d'Escadarcs. Aquell cabaler era traginer de vins, entre altres productes, i, amb el temps, el nom de la casa va canviar de Sastre a Vinater. Com que el negoci li anava rodó —la seva ruta principal era la de Puigcerdà a Ripoll i va arribar a tenir quaranta-vuit matxos—, si va voler continuar l'ofici va haver de fer una casa nova amb les quadres i els magatzems més grans. I, és clar, com que ell es deia Francesc Balart, doncs a la casa nova li van començar a dir cal Balart, i fins avui.