El poble de Das
(Das - Cerdanya)

El poble de Das. Abeurador (Foto: Albert Esteves, 2022)

El poble de Das

El poble de Das (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1924)

Situació Crtra. C-162, km 4,300
El lloc de Das, escrit Adaz, apareix documentat per primer cop l'any 965 en el testament del comte Sunifred II de Cerdanya. Durant l'edat mitjana va formar part de la baronia d'Urtx. Al segle XVII ja depenia directament del rei. El poble està situat en un indret pla i és un dels pobles de la Cerdanya que, malgrat els canvis imposats per l'arribada massiva d'estiuejants, millor conserva la seva fesomia tradicional. De fet, va ser un dels primers pobles a rebre estiuejants, ja a finals del segle XIX, amb figures tan rellevants com Rossend Arús o la família Bertrand, els quals va deixar la seva empremta en obres tan significades com les antigues escoles, ara Casa del Comú, o l'església parroquial, els campanars de les quals competeixen en alçada i li atorguen al poble una personalitat diferenciada. Moltes cases han estat restaurades mantenint, en la major part de casos, un gran respecte per l'obra original.