Creu de terme de Toret
(Llívia - Cerdanya)

Llívia - Creu de terme de Toret (Foto: Albert Esteves, 2022)

Llívia - Creu de terme de Toret (Foto: Vicent Miralles, 2023)

TipusCreus monumentals
Situació Davant de l'església
Originalment, estava situada al camí d'Angostrina, a uns 800 m del poble. Es trobava en molt mal estat i es va traslladar a la seva ubicació actual, al costat de l'església. La creu, de ferro forjat, va ser substituïda per una de nova. Al capitell quadrangular que li fa de suport hi ha inscrita una lletra a cada cara formant la paraula Toret (amb les dues darreres lletres formant-ne una de sola) que es correspon amb el cognom d'una important família present a Llívia des del segle XIII. Algun autor, com Carreras Candi, la data en aquell segle, però és més probable que sigui del segle XVII. La base podria ser un mil·liari romà.