Catedral de Sant Pere. Campanar romànic
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Catedral. Campanar, des del MEV (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - Catedral. Campanar romànic. Postal antiga

Vic - Catedral. Campanar romànic. Postal 1965

Situació Cloquer
El campanar de la catedral de Vic és l'element més rellevant que ens ha pervingut de la seu romànica i és un dels més ben conservats de Catalunya. És considerat com el paradigma dels campanars romànics catalans. Construït coetàniament amb el temple iniciat pel bisbe Oliba l'any 1038, se sap que ja estava enllestit el 1059. Era una torre exempta, situada a la part de tramuntana de la catedral i devia ser accessible per alguna de les cares que ara no són visibles. Té una planta quadrada de 8 m de costat i una alçada d'uns 46 m dividits en sis pisos, els dos que fan de base i quatre pisos oberts als quatre vents. Posteriorment, es va alçar un altre pis, d'estructura més senzilla. Està bastit amb aparell regular, de mida petita, i està decorat amb arcuacions i lesenes de tipologia llombarda i frisos amb dents de serra que separen els diferents pisos. La base està oberta només amb espitlleres mentre que els quatre pisos tenen finestres de diferent composició, dobles finestres de mig punt al primer, finestres bigeminades al segon i trigeminades al tercer i al quart. El gruix dels murs va disminuint a mesura que el campanar guanya alçada.