La Pedra Alta
(El Montmell - Baix Penedès)

El Montmell - La Pedra Alta (Foto: Xavier Comas, 2022)

TipusMegàlit
PeríodePrehistòria
Situació Camí a Can Ferrer de la Cogullada
Possible menhir situat a una cruïlla del camí de Can Ferrer de la Cogullada cap a Vila-rodona. No se sap del cert quin és el seu origen però està relacionat amb moltes llegendes. Una d'elles ens parla d'un anacoreta que vivia a prop i que va somiar que la catedral de Tarragona no es podia enllestir perquè li mancava una pedra. Així que va agafar aquesta pedra enorme i va emprendre el camí cap a Tarragona. A mig camí, però, es trobar una velleta -o el dimoni, segons les fonts- que li va dir que la catedral ja s'havia acabat. En aquell moment la pedra li va caure al davant i ja no la poder moure mai més ningú.

El monòlit, que es podria datar al període del Bronze (1800 - 650 a.C.), té una alçada de 3.50 m, una amplada de 0.69 m i 40 centímetres de gruix i és un dels més alts de Catalunya.