Catedral de Sant Pere. Claustre
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Catedral de Sant Pere. Claustre (Foto: Enfo, 2010)

Vic - Catedral de Sant Pere. Retaule de Santa Maria de la Rodona

Vic - Catedral de Sant Pere. Retaule de Santa Maria de la Rodona (Foto: Ajuntament de Vic)

Vic - Catedral de Sant Pere. Retaule de Santa Maria de la Rodona (Foto: Enfo, 2010)

Vic - Catedral de Sant Pere. Claustre (Foto: Carles Fragas -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, c1920)

Situació Annex a la catedral
Hi hagué un primer claustre romànic, documentat des de 1058, format per galeries amb arcs de mig punt sense ornamentació. A partir de 1318 es va iniciar la construcció del claustre gòtic mantenint l'antic com a pis inferior. Les obres, que van començar per la galeria adossada a l'església, van ser dirigides inicialment per Bernat Despuig i es van fer amb pedra extreta a Sant Bartomeu del Grau. Les columnes, en canvi, es van treballar a Girona amb pedra de Sant Joan de les Abadesses i després portades a Vic. Les dificultats derivades de la crisi i les epidèmies del segle XIV van fer que les obres s'allarguessin fins ben entrat el segle XV. L'obra gòtica està formada per grans arcades ogivals amb fines columnes i traceria calada. És remarcable la porta, delicadament esculpida, de la sala capitular, consagrada l'any 1360.

Amb la construcció de la nova catedral, al segle XVIII, es necessitava l'espai que ocupava el claustre, el qual va ser desmuntat pedra a pedra i traslladat uns 50 m més avall, en direcció al riu. Com que les obres van suposar també l'enderrocament de l'església de Santa Maria la Rodona, es va aprofitar per construir una capella, amb accés des del claustre, que la substituís. En ella es conserva el retaule barroc de l'església antiga.

Al bell mig del claustre hi ha el sepulcre del filòsof vigatà Jaume Balmes, traslladat aquí l'any 1865.