Catedral de Sant Pere. Sepulcre de Jaume Balmes
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Sepulcre de Jaume Balmes (Foto: Enric, 2021)

Vic - Sepulcre de Jaume Balmes (Foto: Enfo, 2010)

AutorJosep Bover
Situació Interior del claustre
Jaume Balmes i Urpià (Vic, 1810 - 1848) va ser un dels filòsofs catòlics més influents del segle XIX. Va morir de tuberculosi a 37 anys a la ciutat que l'havia vist néixer i va ser enterrat al seu cementiri. Ben aviat va sorgir la iniciativa de construir un panteó, a través de subscripció popular, que va ser encarregat a l'escultor Josep Bover, inaugurat l'any 1853. Pocs anys després, a causa del deteriorament que patia el monument al cementiri, es va decidir traslladar-lo al claustre de la catedral, un cop restaurat. La nova inauguració es va dur a terme l'any 1865.

L'obra, realitzada íntegrament en marbre, consta d'un pedestal damunt del qual hi ha un cos quadrangular decorat amb relleus al·lusius a la vida i obra de Balmes. I, al capdamunt, l'estàtua de cos sencer del filòsof, assegut i en actitud reflexiva.