Catedral de Sant Pere. Pintures
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Catedral. Pintures de Josep M. Sert (anys vint) (Foto: Albert Esteves, 2023)

TipusElement singular
AutorJosep M. Sert Badia
Situació Interior de la catedral
Josep M. Sert (Barcelona, 1874 - 1945) és considerat un dels millors pintors muralistes de la primera meitat del segle XX internacionalment, amb obres destacades al Rockefeller Center de Nova York o a l'edifici de la Societat de Nacions de Ginebra. El seu estil, molt influït pel barroc, es basa en una gamma cromàtica molt limitada als tons daurats, ocres i terrosos, oferint com a resultat una mena de grisalla marronosa concretada en figures musculoses, moltes d'elles nues, amb un marcat expressionisme.

L'any 1907 va rebre l'encàrrec de pintar l'interior de la catedral de Vic, partint d'uns esbossos elaborats uns anys abans. Diverses circumstàncies van anar endarrerint l'execució de l'obra, la instal·lació de la qual no es va poder iniciar fins a l'any 1927. L'incendi provocat a la catedral el mes de juliol de 1936 va malmetre completament les pintures. Acabada la guerra, el mateix pintor va reiniciar la seva execució variant la temàtica. Si les anteriors mostraven una església triomfant les actuals se centren en la passió de Crist entesa com una al·legoria del patiment de la humanitat i la seva redempció, exemplificada amb les figures dels sants i la resurrecció de Crist. Es van inaugurar l'any 1945, poc abans de la mort de l'artista. Segons la majoria de crítics, aquesta segona versió és de superior qualitat que la primera i és considerada com la millor obra de Sert.

A la girola -en dipòsit del MNAC- s'exposen quatre grans llenços pintats als anys vint per Sert amb les figures dels quatre evangelistes.