Muralla
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Muralla. Relleu de Sant Francesc d'Assís (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - Muralla

Vic - Muralla (Foto: Josep Massot -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1909)

Situació Rambla dels Montcada - Rambla del Bisbat
La primera muralla de Vic, construïda al segle XII, tenia el mateix traçat que l'actual, delimitat per les actuals rambles i el Passeig. En època de Pere el Cerimoniós el perímetre murat es trobava en molt mal estat i el rei va ordenar reconstruir les muralles, tot respectant els set portals preexistents. La muralla del segle XIV, enllestida el 1398, més sòlida que l'antiga, comptava amb 40 torres, una cada 40 m, i un camí de ronda i un fossat.

D'aquella muralla es conserva un bon tram a la part sud, a tocar del claustre de la catedral i, especialment, al sector de llevant, on encara es poden veure, tot i que escapçades, algunes de les torres que la defensaven.

Un element singular encastat a la muralla és un relleu de sant Francesc d'Assís amb les mans alçades, mostrant els estigmes. És del segle XIV i procedeix del convent de framenors, enderrocat l'any 1896. Les teieres estan dissenyades per l'arquitecte Pericas.