Temple romà
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Temple romà (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - Temple romà

Vic - Temple romà

Vic - Temple romà. A la dreta, fragment original de fust i capitell original, al fons

Vic - Temple romà. A la dreta, fragment original de fust i capitell original, al fons (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - Temple romà

Vic - Temple romà

Vic - Temple romà

Vic - Temple romà

Vic - Temple romà

Vic - Temple romà

Vic - Temple romà, abans de la darrera restauració

Vic - Temple romà, abans de la darrera restauració (Foto: Marcel·lí Gausachs -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1915-30)

PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Pare Xifré - Pl. de la Pietat
El temple romà de Vic es trobava envoltat i ocult pel palau medieval dels Montcada, actualment desaparegut, on feia les funcions de pati d'armes. Amb l'enderroc del castell, l'any 1882, es va fer palesa la seva existència i, de seguida, un grup de vigatans encapçalats per l'arxiver municipal, Josep Serra Campdelacreu, van promoure la seva restauració. Tots ells hi tenen una columna dedicada.

El temple va ser construït durant els segles I-II dC amb pedra sorrenca. Dedicat probablement a Júpiter, Juno i Minerva, la tríada capitolina o bé, al culte imperial. Consta d'una cel·la i un pòrtic amb vuit columnes, que descansen damunt d'un podi accessible mitjançant una escala. Els murs de la cel·la estan fets amb grans carreus, uns amb posició vertical, i altres, horitzontal, formant una mena de pilars entre els quals hi ha filades de carreus de mida petita, l'anomenat "opus africanum". El pòrtic està coronat per un frontó triangular suportat per vuit columnes llises amb capitells corintis, treballats per l'escultor Pere Puntí. Aquesta part és fruit de la restauració moderna, però la pervivència d'una part del fust i un capitell va permetre fer-ne una reconstrucció fidedigna, iniciada el 1930 i completada l'any 1959. La part reconstruïda es pot reconèixer per la diferència en el color de la pedra.

Actualment, l'espai és destinat a sala d'exposicions i centre d'activitats culturals.