Restes del palau dels Montcada
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Restes del palau dels Montcada

Vic - Restes del palau dels Montcada (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - Restes del palau dels Montcada, des de l'interior del temple romà

Vic - Restes del palau dels Montcada, des de l'interior del temple romà (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - Restes del palau dels Montcada (Foto: Carles Fargas -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1914)

Vic - Restes del palau dels Montcada (Foto: Garmà Garcia, invarquit.gencat.cat, 1994)

Vic - Palau dels Montcada. Aspecte probable. Dibuix de Joan Vilà Moncau - Catalunya Romànica. Osona II

Situació Pare Xifré
Les restes de l'antic palau dels Montcada és, juntament amb l'obra romànica de la catedral, tot el que queda a Vic d'època romànica. El llinatge dels Montcada, documentat des de començament del segle XI, va ser un dels més prestigiosos de la Catalunya medieval. El seu castell de Vic és esmentat en un document de 1088, quan el bisbe el cedeix a Guillem Ramon de Montcada. Des de llavors, la jurisdicció de la ciutat va estar repartida entre el bisbat -que l'any 1316 la cedí al rei- i la família Montcada. El 1356 va passar als Cabrera fins que el 1450 va quedar en mans de la ciutat. Va ser casa del veguer, graner municipal i presó.

El castell, enderrocat l'any 1883, tenia al seu interior l'antic temple romà, que li servia de pati d'armes. Era un castell senyorial, de grans dimensions, repartit en planta baixa i dos pisos i, probablement, dues torres. En un mur lateral es conserven les finestres de les dues plantes superiors i part d'una volta de la planta baixa. També des de l'interior del temple romà es veuen restes d'algunes portes i finestres.