Casa Ramon Costa
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Casa Costa

Vic - Casa Costa

Vic - Casa Costa

Vic - Casa Costa. Edifici antic

Vic - Casa Costa. Edifici antic (Foto: Frederic Bordas -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1882)

Vic - Casa Costa. Edifici antic. Postal antiga

AutorJosep Ylla Cortines
Situació Plaça Major, 13 - Rambla Davallades, 2
És una de les cases més espectaculars de la plaça Major, amb façana també a la Rambla Davallades, de gran interès per la seva ornamentació escultòrica, amb figures humanes, d'animals, flors i plantes diverses. Promoguda per Ramon Costa, va ser projectada pel mestre d'obres local Josep Ylla (Vic, 1845 - 1916) entre els anys 1905 i 1907 en un estil que es pot incloure dins del vessant goticista del modernisme. Substituïa un edifici del segle XVIII ben adaptat a l'estil general de la plaça (vegeu fotos antigues).

L'edifici consta de planta baixa, tres pisos i golfes, un pis més que l'edifici al qual substituïa i que les cases veïnes. Segueix l'estructura porticada de la plaça, amb tres arcs ogivals sobre columnes de capitells florals. El pis principal mostra quatre grans obertures, obertes a balcons amb baranes conopials de pedra, decorades amb parelles de figures humanes que representen les diferents classes socials: l'església, l'aristocràcia, la pagesia i la indústria, obra de l'escultor Pere Puntí i Terra. Corona l'edifici una galeria de deu obertures d'arc de mig punt protegida per un ample ràfec. La façana que dona a la Rambla Davallades manté l'estil goticista, amb una composició diferent.