Casa Moixó
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Casa Moixó

Vic - Casa Moixó

Vic - Casa Moixó

Vic - Casa Moixó, abans de la reforma

Vic - Casa Moixó, abans de la reforma (Foto: Josep Torrent -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 2022)

Situació Plaça Major, 19-20
És un dels edificis més interessants de la plaça, especialment pel que fa a la meitat inferior, que conserva en alt grau la rica ornamentació d'època renaixentista, molt probablement del segle XVI. Segurament el seu origen és molt més antic, donat que aquest tram de plaça és el primer que es va urbanitzar, en època medieval. La galeria superior és fruit d'una reforma neogòtica de l'any 1904.

Els elements més notables de la casa són les finestres renaixentistes del primer pis, amb testes de dames i homes amb grans barbes i bigotis al costat d'angelets. Les del segon pis, en canvi, són de qualitat molt inferior, amb un acabat maldestre de les escultures situades als brancals, que no té res a veure amb les que podem observar al primer pis.

Esment especial mereix el relleu situat entre dues finestres del primer pis. Presenta un entaulament amb frontó triangular sostingut per dues figures humanes, un home i una dona. Entre ells se situen dos àngels que sostenen un escut on es veu un ocell (un moixó), probablement l'escut heràldic de la família Moixó.