Casa de la Ciutat (Plaça del Pes i Mercadal)
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Casa de la Ciutat (Plaça del Pes)

Vic - Casa de la Ciutat (Plaça del Pes) (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorFra Josep de la Concepció
Situació Plaça del Pes / Plaça Major
L'edifici de la Casa de la Ciutat amb façana a la plaça del Pes i una torre oberta al Mercadal es va iniciar l'any 1670 amb plànols del tracista fra Josep de la Concepció i la direcció del mestre d'obres vigatà Josep Morató Pujol. La torre de la plaça té la base porticada, connectada amb els porxos de la casa veïna. A la façana principal hi ha un gran finestral rectangular emmarcat amb pilastres un entaulament recte. Al seu damunt hi ha un magnífic escut de la ciutat, sens dubte el millor de la ciutat. Va ser executat per Francesc Grau l'any 1683. L'escut és sostingut per dos lleons rampants i està presidit per la corona reial. La torre del rellotge, que corona l'edifici, va ser remodelada al segle XX per l'arquitecte Manuel Gausa.

A la façana de la plaça del Pes hi destaca una capelleta barroca construïda originalment per Joan Francesc Morató l'any 1687. Va ser gairebé destruïda amb la revolució de 1868 i només van quedar uns fragments, guardats al MEV. La capella actual va ser refeta l'any 1943 seguint l'estil barroc, segons projecte de Manuel Gausa amb imatges esculpides per Pere Puntí i Terra. Les imatges representen la llegenda dels Sants Màrtirs, Llucià i Marcià.