Església de Sant Martí de Sentfores
(Vic | Rodal - Osona)

Vic - Església de Sant Martí de Sentfores

Vic - Església de Sant Martí de Sentfores (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - Església de Sant Martí de Sentfores (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Vic - Església de Sant Martí de Sentfores i masia

Vic - Església de Sant Martí de Sentfores i masia (Foto: Francesc Blasi -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1926)

Vic - Església de Sant Martí de Sentfores. Planta

Situació Prop de la masia de l'Om
Necessita intervenció urgent
Església aïllada situada a poca distància de la masia de l'Om. Va ser la parroquial del terme de Sentfores fins a la construcció de l'església nova a la Guixa, l'any 1878. Va ser consagrada l'any 1151, però el seu origen es pot remuntar almenys al segle IX, i de fet consta documentada des de 930.

De l'edifici romànic es conserva una part de l'absis, amb les seves lesenes, però tot el conjunt va ser molt modificat i ampliat al segle XVI. D'aquell moment és la porta renaixentista de migdia, datada l'any 1594. Està flanquejada per columnes clàssiques que sostenen un entaulament amb frontó corbat i fornícula al capdamunt. Tot l'edifici es troba en un estat lamentable, amb la coberta esfondrada i envaït per la vegetació. Només el campanar de torre, d'aparença romànica, però posterior a l'absis, sembla mantenir completa la seva estructura.