Torre d'en Franc i capella
(Vic | Rodal - Osona)

Vic - Torre d'en Franc. Capella

Vic - Torre d'en Franc. Capella (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorJosep M. Pericas (capella)
Situació Crtra. de Barcelona, al sud del nucli urbà
Antic mas, probablement del segle XVIII, situat als afores de la ciutat, a la part sud, prop de la serra de Senferm. El seu aspecte actual és fruit d'una reforma efectuada als anys vint del segle XX, quan és propietat de l'industrial Andreu Oliva. D'aquella època és la torratxa, amb una galeria d'arcs de mig punt oberta als quatre vents. Al costat de la casa hi ha una capella, dedicada a la Verge del Carme, alçada l'any 1928 per Josep M. Pericas.

La capella està "inspirada en les ermites romàniques, a l'estil de l'església del Sagrat Cor de la Coromina que havia projectat als inicis de la seva carrera". D'una nau i campanar cilíndric amb coberta cònica -tan característic del seu estil-, amb sòcol de pedra i estucada en color groc. L'interior el va decorar Llucià Costa amb pintures inspirades en el Pantocràtor de Taüll.

Catasús Oliart, Aleix: Josep Maria Pericas i Morros, arquitecte noucentista. Patronat d'Estudis Osonencs, 2016