Església i convent de Santa Clara
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Església i convent de Santa Clara

Vic - Església i convent de Santa Clara (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - Església i convent de Santa Clara. Escut de la Universitat de Cervera

Vic - Església i convent de Santa Clara. Escut de la Universitat de Cervera (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorJosep M. Bassols
Situació Plaça Malla
Conjunt format per un edifici de mitjan segle XVII, convertit en convent, i una església construïda de nova planta l'any 1961, segons projecte de l'arquitecte Josep M. Bassols. La casa havia estat propietat dels Espona els quals, a finals del segle XIX, es van traslladar a Barcelona i van mantenir la casa com a residència d'estiueig. Amb la guerra civil, les monges clarisses van veure com el seu convent, situat a la plaça Santa Clara, era completament destruït i, l'any 1939, es van traslladar a aquest edifici. Dos anys després van vendre el seu solar afectat i van comprar la casa, rehabilitada l'any 1910. Compta amb un extens jardí, que arriba fins a l'antiga muralla, que es correspon amb l'antic hort de la casa Espona, del segle XVIII.

A la façana lateral hi ha un escut amb la imatge de la Puríssima que és el de la Universitat de Cervera. Quan, l'any 1717, Felip V va abolir la Universitat de Vic i va instituir com a única universitat catalana la de Cervera, la Universitat de Vic va haver de cedir les seves propietats i rendes a la nova Universitat. L'escut es va col·locar en aquestes cases com a distintiu de propietat. Actualment, un es troba al convent de Santa Clara, i un altre a una casa de la plaça Major.