Casa Galadies
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Casa Galadies

Vic - Casa Galadies

Vic - Casa Galadies

Situació Riera, 22
Edifici senyorial entre mitgeres, construït l'any 1588 per Montserrate Casamitjana sobre una construcció més antiga. Es va fer en un estil plenament renaixentista -llavors en deien a la romana-, tal com reflecteix la magnífica façana. També són d'aquell moment els sostres artesanats dels dos salons, i les columnes i arcs construïts a la part baixa, on abans hi havia un pati. L'any 1633 l'edifici va ser adquirit pel metge vigatà Onofre Gorchs i quatre anys després va passar a mans del bisbat, que el va cedir al Seminari. Aquest el va trobar inadequat i el va tornar a vendre, passant per diverses mans fins que, a mitjan segle XIX, ja era de la família Galadies.

Tot i els canvis de propietat, ha conservat la seva magnífica façana renaixentista, obrada amb carreus ben escairats. Compta amb dos portals, el principal emmarcat amb pilastres estriades. Al primer pis hi ha un gran finestral, convertit després en balcó, flanquejat també per falses pilastres de tradició clàssica. A la part cega hi ha un escut amb el monograma de Crist sostingut per dos infants. Al segon pis hi veiem dues finestres amb guardapols rectilini i al pis superior, una galeria de quatre arcs de mig punt entre columnes dòriques.

L'any 1855-56, quan era propietat de Manuel Galadies de Mas, la casa es va ampliar pel costat esquerre, ampliació que va ser destruïda durant la Guerra Civil. N'ha quedat la seva imatge esculpida a la llinda del portal dret, en un plafó que van realitzar, en marbre de Carrara, els germans Barata, l'any 1858. Adquirida per l'Ajuntament, va ser rehabilitada l'any 1984 pels arquitectes Jacint Raurell i Sebastià Solà.