Sant Joan de Galí
(Vic | Rodal - Osona)

Vic - Sant Joan de Galí (Foto: Carme Torrents -calaix.gencat.cat-, 1982)

Vic - Sant Joan de Galí - Carme Torrents 1982

Vic - Sant Joan de Galí - Carme Torrents 1982 (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Crtra. C-154, km 3
Denominada a vegades Sant Joan de Riuprimer, pertanyia a l'antic terme de Sentfores -per això forma part del municipi de Vic- però depenent de la parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer, de la qual en va ser sempre sufragània. Actualment, forma part de la parròquia de Sant Domènec de Vic.

L'església està documentada des de l'any 1003. Del primitiu edifici romànic no n'ha quedat res. L'edifici actual, completament restaurat, va ser construït cap a l'any 1697. Consta d'una sola nau, sense absis diferenciat, amb una capella adossada i un campanar de torre. El portal, adovellat, de mig punt, és orientat a migdia. Adossat a l'església hi ha un petit cementiri.