Casa del Baró de la Blava
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Casa del Baró de la Blava (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - Casa del Baró de la Blava. Cap de biga

Vic - Casa del Baró de la Blava. Cap de biga (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Sant Miquel dels Sants, 27 / Ramada, 29
Edifici en cantonada que conserva bona part de l'estructura i alguns elements dels segles XVII i XVIII, però que adquireix la seva actual fesomia en la reforma efectuada l'any 1863. Al carrer Ramada es manté el portal adovellat de punt rodó mentre que al carrer Sant Miquel dels Sants és d'arc rebaixat. Les obertures dels dos primers pisos són rectangulars, emmarcades amb pedra mentre que al pis superior hi ha obertures de mig punt en forma de galeria. Un balcó corregut gira a la cantonera lligant els dos finestrals.

Un detall interessant és el cap de biga en forma humana que podem veure a la cantonada, sota el ràfec. A Vic, hi ha com a mínim tres cases amb aquest tipus de biga -Baró de la Blava, Parrella i Masferrer- en forma de mascaró. El personatge representa el "turc" com a prototipus del mal sotmès a la fe, tal com es pot veure també als retaules barrocs, situats en la posició que pertoca als atlants, segons Garganté.

Garganté Llanes, Maria: L'activitat constructiva a Vic i comarca durant el segle XVIII. Els Morató com a paradigma. Patronat d'Estudis Osonencs, Ausa, XXVI, 174, 2014