Capella de Sant Francesc s'hi Moria
(Vic | Rodal - Osona)

Vic - Capella de Sant Francesc s'hi Moria

Vic - Capella de Sant Francesc s'hi Moria (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - Capella de Sant Francesc s'hi Moria, edifici antic

Vic - Capella de Sant Francesc s'hi Moria, edifici antic (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1916)

Situació Crtra. de Vic a Roda de Ter, km 3,5
L'origen d'aquesta capella és molt antic. Està documentada el 1244, però segurament ja existia en època romànica. Jacint Verdaguer va popularitzar una llegenda segons la qual, sant Francesc d'Assís va passar per Vic l'any 1225, un any abans de la seva mort. I va ser en aquest indret que va sofrir un èxtasi que va durar fins que un pagès li va fer beure l'aigua d'un pou. Anys més tard, els franciscans hi van erigir la capella. Altres fonts situen la capella just el 1225, erigida per la família Almúnia, anomenant-se Sant Francesc de s'Almúnia.

Dissortadament, l'edifici va ser destruït durant la guerra civil i, un cop acabada, l'any 1946, es va reconstruir dins d'un estil neoromànic allunyat del tot de l'obra original, tal com podem observar en la fotografia antiga.

Al voltant de l'ermita hi ha diversos elements de la Ruta Verdagueriana.