Casa Bojons
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Casa Bojons

Vic - Casa Bojons

Vic - Casa Bojons, a inicis del segle XX

Situació Plaça Miquel de Clariana, 3
Es coneix també com a casa Balmes perquè és on va passar els darrers anys, i on va morir, el filòsof Jaume Balmes.

Originalment, eren tres edificis independents, un de més senyorial, al centre, que s'engrandí amb els dos edificis annexos, menys sumptuosos. D'aquells edificis medievals s'han conservat alguns elements que es van aprofitar en la profunda reforma realitzada al segle XVIII. L'any 1770, la família Bojons va adquirir els tres immobles i els va unificar per construir-hi un palauet urbà, amb un jardí a la part posterior que arriba fins a l'antiga muralla. La façana que dona a la plaça estava decorada amb esgrafiats, llastimosament perduts a mitjan segle XX.

Dels elements medievals conservats destaca una finestra geminada d'època romànica, amb el capitell decorat amb palmetes, i una llinda gòtica amb traceria d'arcs conopials. També és d'època medieval el portal adovellat de mig punt.

Des de l'any 1959 fins al 1996, va allotjar la biblioteca Jaume Balmes. Actualment és propietat de la Generalitat.