Monument al Bisbe Oliba
(Vic | Nucli antic - Osona)

Vic - Monument al Bisbe Oliba

Vic - Monument al Bisbe Oliba (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorDomènec Fita Molat
Situació Plaça del Bisbe Oliba
L'abat Oliba (Besalú o Cornellà de Conflent, 971 - 1046), monjo benedictí, abat de Santa Maria de Ripoll i de Sant Miquel de Cuixà, fundador del monestir de Montserrat, que havia estat comte de Berga i Ripoll i va ser després bisbe d'Osona, és una de les personalitats més rellevants de la Catalunya medieval. La seva relació amb Vic va ser molt intensa i és al seu impuls que es deu la construcció de la catedral romànica.

L'any 2002 es va inaugurar, en el seu honor, una escultura del bisbe, representat de cos sencer, a la plaça que porta el seu nom. És una obra d'acer inoxidable on apareix amb els símbols episcopals, el bàcul i la mitra, i un llibre on es llegeix pau i treva, en referència al suport que va rebre del bisbe aquest moviment pacifista destinat a protegir la pagesia de la violència feudal.