Pont de Queralt
(Vic | Eixample - Osona)

Vic - Excavacions al pont de Queralt

Vic - Excavacions al pont de Queralt (Foto: Albert Esteves, 2022)

TipusPonts i aqüeductes
Situació Rambla del Bisbat / Soledat
Pont sobre el riu Mèder que donava accés a una de les portes del recinte emmurallat de Vic, des del camí de Barcelona. Es coneix també amb els noms de pont de Sant Francesc o de la Calla perquè enllaça amb aquest carrer. Es va construir al segle XI tot i que és probable que hi hagués al mateix lloc un antecedent d'època romana. És un pont rectilini, format per quatre arcs de mig punt sostinguts per pilars amb tallamars adossats. Entre les arcades hi ha arcs més petits que tenen la funció d'alleugerir l'estructura.

D'origen romànic, ha hagut de ser reconstruït en diverses ocasions per culpa de les guerres i les riuades. La primera d'elles es va produir l'any 1472 durant les guerres remences. S'han efectuat altres intervencions el 1769, el 1840, el 1863 i el 1939, després que es fes esclatar l'arc més pròxim a les adoberies per impedir el pas.