Plaça dels Sants Màrtirs
(Vic | Eixample - Osona)

Vic - Plaça dels Màrtirs (Foto: Borràs -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1890-1919)

Vic - Plaça dels Màrtirs. Postal antiga

Vic - Plaça dels Màrtirs. Postal antiga (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Plaça dels Màrtirs
Concebuda dins del traçat conegut com l'Eixample Morató, una zona compresa entre els carrers Manlleu i Caputxins, planificada a mitjan segle XVIII. La seva urbanització es va produir un segle després. Les voreres es van fer l'any 1859, juntament amb el clavegueram i els embornals. El centre de la plaça s'arranja l'any 1912. L'aspecte actual respon a la rehabilitació duta a terme el 1993.

La plaça pren el nom dels Sants Màrtirs en record dels patrons de la ciutat, sant Llucià i sant Marcià els quals, segons una antiga tradició, van ser cremats vius a Vic durant el segle III. Tanmateix, es coneixia com la plaça dels Porcs, pel mercat d'aquests animals que se celebrava cada dissabte.