Catedral de Tarragona. Orgue
(Tarragona | Catedral - Tarragonès)

Tarragona - Catedral. Orgue (Foto: José Aguado, 2017)

Tarragona - Catedral. Orgue (Foto: Albert Esteves, 2022)

TipusElement singular
Situació Interior de la catedral
Damunt del cadirat canonical, al costat de l'Evangeli, hi ha l'orgue monumental, concebut com un gran retaule, de 20 m x 9 m. El seu disseny va ser realitzat en primera instància per Perris Arrabassa i Salvador Estrada, adaptat posteriorment per l'arquitecte Jaume Amigó. La part escultòrica va ser executada per Jeroni Sanxo i Perris Ostris, entre 1562 i 1567. L'orgue compta amb tres teclats i una vuitena curta de pedal. El 1739, va ser renovat per l'orguener Antoni Cases.

Les portes de l'orgue són dos batents amb dues pintures cadascun, pintades per Pietro Paolo de Montalbergo, entre el 1563 i el 1565. Representen tres escenes: l'Anunciació, visible quan els batents es tanquen i oculten els tubs de l'orgue, i el Naixement i la Resurrecció de Jesucrist, visibles quan els batents estan oberts.