Església de Sant Jaume dels Malalts
(Vic | Eixample - Osona)

Vic - Església de Sant Jaume dels Malalts

Vic - Església de Sant Jaume dels Malalts (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - Església de Sant Jaume dels Malalts (Foto: C. Torrents -invarquit.cultura.gencat.cat-, anys vuitanta)

Situació Sant Jaume, 33
Necessita intervenció urgent
Situada als peus de l'antic camí ral que comunicava Vic amb Barcelona, va ser inicialment la capella de l'hospital de leprosos, d'on prové el nom de Sant Jaume dels Malalts, mantenint aquesta funció fins a mitjan segle XIV. Quan es va construir l'hospital de Vic degué quedar com a simple capella. Està documentada des de l'any 1210.

És una capella d'origen tardoromànic, de nau única, coberta amb volta de canó apuntada i capçada amb un absis semicircular el qual presenta una finestra de doble esqueixada. Després de la seva profanació, l'any 1936, va ser venuda a particulars i va ser aprofitada com a cort de porcs i després com a fusteria o magatzem. S'ha perdut el campanar i s'ha tancat l'atri que precedia la façana -on ara hi ha una capelleta dedicada a sant Jaume-. Està tancada dins d'un gran cobert que no deixa veure l'exterior i colgada per un metre de terres sobreposades per evitar inundacions.