Església i convent de Sant Domènec
(Vic | Eixample - Osona)

Vic - Església i convent de Sant Domènec

Vic - Església i convent de Sant Domènec (Foto: Albert Esteves, 2022)

Vic - Església i convent de Sant Domènec. Claustre

Vic - Església i convent de Sant Domènec. Claustre (Foto: Dvdgmz, 2012)

Vic - Església i convent de Sant Domènec. Claustre (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1911)

Vic - Església i convent de Sant Domènec. Claustre (Foto: Marcel·lí Gausachs -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, entre 1915-30)

AutorJosep Morató Soler / Jacint Morató Soler
Situació Rambla de Sant Domènec, 24
Antic convent dominic que actualment allotja l'Escola d'Art i Disseny de Vic. Els frares dominicans havien ocupat abans el convent de Sant Francesc, abandonat pels framenors el 1565, que va ser destruït el 1655, acabada la guerra dels Segadors. L'actual església i convent es van iniciar poc després, en època del bisbe Francesc Crespí de Valldaura, però el gruix de l'obra es va dur a terme a partir de 1708, sota la direcció dels germans Morató. El claustre es va construir pels volts de 1723.

L'església és un edifici de grans dimensions, amb planta de creu llatina, cúpula al creuer i capelles laterals. La façana, de perfil barroc amb tester triangular, presenta una portada trilobulada perfilada amb fines columnes que enllacen amb el guardapols. Al timpà hi ha una gran petxina. Al damunt, un escut heràldic -probablement del bisbe Valldaura- i més amunt, una fornícula amb una imatge de la Mare de Déu del Roser. Tot el conjunt està decorat amb esgrafiats.

El convent és un edifici de planta baixa i dos pisos articulat al voltant d'un claustre. Aquest està caracteritzat pels seus arcs suspesos i els seus relleus escultòrics, obra de Jacint Morató. De l'exterior cal destacar la fornícula de la cantonada i la porta de la Rambla, amb l'escut dels dominics, ambdues de l'any 1723.