Biblioteca Pilarín Bayès
(Vic | Eixample - Osona)

Vic - Biblioteca Pilarín Bayès (Foto: Graciel·la Vidal, 2022)

Vic - Biblioteca Pilarín Bayès (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorBCQ Arquitectes
Situació Pg. de la Generalitat, 1
El 1991, ETA va perpetrar un atemptat just aquí, on hi havia una caserna de la Guàrdia Civil. Els afectats no volien un projecte de tipus especulatiu per al solar que hi va quedar després d'enderrocar-la. Així doncs, el 2022 es va inaugurar la biblioteca Pilarín Bayés, un espai que es vol obert i participatiu, amb un memorial per a les víctimes mortals en forma de deu grans arbres en un jardí sota rasant, en pendent i accés independent.

Iniciada el 2017, la biblioteca vol erigir-se en un centre cultural, punt de trobada, a la manera que va plantejar-se al teatre Atlàntida, al nou eix cultural de la ciutat al costat del riu. Amb més de 5.000 m², planta en forma de L i multiplicitat d'espais -també per a l'experimentació musical- enfocats cap a l'exterior i visibles també des de l'exterior. De gran lluminositat, gràcies als grans paraments de vidre, protegits per una gelosia blanca, un mur cortina de línies verticals, tot plegat amb certa inspiració nòrdica.