Constel·lacions (Portes del Liceu)
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Teatre del Liceu. Portes (Foto: Albert Esteves, 2022)

Barcelona - Teatre del Liceu. Portes (Foto: Anna Corcoll, 2022)

AutorJaume Plensa Suñé
Situació Rambla, 51-65
L'any 2022, en el marc del 175è aniversari del Liceu, es van inaugurar les tres portes artístiques que tanquen els arcs exteriors de la façana. El conjunt, batejat amb el nom de Constel·lacions -com el mosaic pròxim de Joan Miró-, és obra de l'escultor Jaume Plensa i, tot i el seu estil contemporani, té la virtut d'integrar-se de manera harmònica dins de la façana vuitcentista. Les tres portes són, per Plensa, "núvols de lletres que leviten", d'acer inoxidable, extretes dels abecedaris grec, ciríl·lic, indi, hebreu, àrab, tàmil, xinès, japonès i llatí. Segons paraules de l'autor: La lletra em sembla una bella metàfora de la societat: una sola lletra no és res; però amb altres pot formar paraules, conceptes; aquest és el poder de la comunitat.