Església de Sant Esteve
(Parets del Vallès - Vallès Oriental)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Porta principal

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Porta principal (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Imatge a la façana principal

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Imatge a la façana principal (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Capitell de la porta principal

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Capitell de la porta principal (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Porta lateral

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Porta lateral (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Capitell de la porta lateral

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Capitell de la porta lateral (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Capella del Santíssim

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Capella del Santíssim (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Capitell interior

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Capitell interior (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Vitrall rosassa

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Vitrall rosassa (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Baptisteri

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Baptisteri (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Sant Crist de Frederc Marés

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Sant Crist de Frederc Marés (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Làpida de 1202 procedent de l'església antiga

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Làpida de 1202 procedent de l'església antiga (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve - Vitralls de la capella del Santíssim, de Maria Puig Clotet (Foto: Anna Corcoll, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Edifici antic

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Edifici antic (Foto: Francesc Vila -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1920-30)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Edifici antic (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1911)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Postal anys seixanta

AutorFrancesc Folguera Grassi
Situació Plaça de la Vila, 5
Situada al centre de la vila, en un indret lleugerament aturonat, l'església parroquial de Sant Esteve té un origen molt antic. El primer temple va ser consagrat al segle X. Cap a la fi del segle XI es va substituir per una nova església romànica -de la qual només n'ha sobreviscut l'absis- i, i que, a inicis del segle XIII, va ser objecte d'una reforma impulsada per Bernat de Vilatzir, propietari de la Torre d'en Malla, coneguda llavors com a Vil·la Atzir. En enllestir-se les obres va ser consagrada de nou, l'any 1207. Noves reformes es produïren posteriorment, probablement cap al segle XVI.

Aquella església va ser destruïda per l'incendi provocat l'any 1936, el qual va provocar també la pèrdua de la casa rectoral, l'arxiu parroquial i tot el tresor artístic. Acabada la guerra, va ser reconstruïda dins d'un estil neoromànic que, sense pretendre replicar l'antiga, en constitueix una evident evocació. Projectada per Francesc Folguera, va ser beneïda l'any 1946.

L'edifici consta de tres naus, amb la central abocada a un presbiteri que enllaça amb l'absis romànic i el creuer, en un costat del qual s'alça el campanar de torre. Al centre de l'absis hi ha el retaule de Sant Esteve, obra de Frederic Marès. El baptisteri està decorat amb pintures de Josep Obiols, autor també del vitrall de la rosassa, amb l'escena de la lapidació de sant Esteve. L'exterior de l'església i del campanar, de pedra vista, presenta arcuacions i lesenes que imiten el romànic llombard. La porta principal, igual que la lateral, presenten un remarcable treball escultòric, obra també de Frederic Marès, que es completa amb tot un programa iconogràfic a través de les escenes esculpides als capitells, tant a les portes com a l'interior de la nau.