Absis romànic de Sant Esteve
(Parets del Vallès - Vallès Oriental)

Parets del Vallès - Absis romànic de Sant Esteve

Parets del Vallès - Absis romànic de Sant Esteve (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Edifici antic desaparegut

Parets del Vallès - Església de Sant Esteve. Edifici antic desaparegut (Foto: Josep M. Armengol -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1899)

Situació Plaça de la Vila, 5
De l'església romànica lamentablement destruïda l'any 1936 només n'ha restat l'absis major i alguns trams de mur annexos que es va integrar a l'obra de nova planta de l'any 1946. Es correspon amb l'església bastida al final del segle XI, que tenia una capçalera amb tres absis, tal com es pot observar en les fotografies antigues conservades. Orientat a llevant, presenta la típica decoració llombarda a base d'arcuacions separades per lesenes i amb una finestra central de doble esqueixada.

Visible només des de l'exterior, s'hi pot trobar un vitrall Tiffany (o tècnica del coure) amb el tema de l'Anunciació, obra de Maria Puig Clotet. També seu és el vitrall de la veïna Cooperativa, de vidre bufat al plom.