Torre de Cellers
(Parets del Vallès - Vallès Oriental)

Parets del Vallès - Torre de Cellers (Ajuntament

Parets del Vallès - Torre de Cellers (Ajuntament (Foto: Ajuntament de Parets del Vallès)

Parets del Vallès - Torre de Cellers (Foto: Joonga, 2007)

Parets del Vallès - Torre Cellers. Postal antiga

Parets del Vallès - Torre de Cellers (Foto: Anònima -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1913)

Parets del Vallès - Torre de Cellers (Foto: Joan Estorch -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1932)

Situació Polígon Can Volart. Torre de Cellers
Impressionant casal medieval fortificat, construït en època medieval sobre restes més antigues. Se sap que el lloc és habitat des d'època iberoromana, però l'escassa documentació conservada no permet fer-ne una crònica històrica detallada. L'any 1258 s'esmenta un Bernat de Cellers. Segons Jordi Bolós, l'edifici actual pot ser una construcció dels segles XIV o XV, que aprofita estructures més antigues -per això hi ha trams que presenten l'aparell en opus spicatum. En tot cas, les finestres coronelles i conopials de la planta noble són molt habituals al segle XV. Als fogatges de 1497 i 1515 està documentada la família Sellés i, al de 1553, consta que el mas és propietat dels Armengol, barons de Rocafort. A mitjan segle XVII, durant la guerra dels Segadors, va resistir alguns atacs. La propietat dels barons de Rocafort s'allargarà fins a 1850. Al segle XX va ser adquirida per Esteve Petit.

L'edifici és de planta rectangular, amb planta baixa, planta noble i golfes, i està fortificat amb una vall atalussada i dues grans torres cilíndriques a dos dels angles. A la planta baixa hi ha una estança coberta amb volta de canó i una sala noble, amb arcs diafragmàtics.

La torre de Cellers (escrit llavors Sellés) es trobava en molt mal estat als anys cinquanta, quan es va iniciar la restauració, sota l'impuls d'Esteve Petit i de la seva hereva, Núria Trias Llongueres, tot i que no es va enllestir fins a l'any 1993. En l'actualitat funciona com a espai per a celebracions.