Can Serra
(Parets del Vallès - Vallès Oriental)

Parets del Vallès - Can Serra (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Can Serra. Pou

Parets del Vallès - Can Serra. Pou (Foto: Albert Esteves, 2022)

Situació Camí de Can Serra - Av. Lluís Compnays, 26
Situada a tocar del nucli urbà, és una masia construïda entre els segles XIV i XV. Testimoni d'aquella època és la finestra coronella situada damunt la porta principal, que té una espitllera a sota. La porta és de mig punt, adovellada. L'estructura de la masia li dona un aspecte estrany, ja que el carener de la teulada queda descentrat respecte a la porta i un dels aiguavessos és molt més llarg que l'altre. La raó d'això pot raure en el seu origen medieval, quan era una masia-torre, d'un sol cos, que després s'aniria engrandint cap a ponent, on encara modernament s'adossaria un altre cos. Davant de la casa es conserva el paviment de l'era, on hi ha un pou i un safareig. Prop de la masia hi ha dues basses, una de les quals té una mina que es comunica amb el pou.

La masia està documentada als fogatges de 1515 i 1553. L'any 1717 el bisbe de Barcelona, Diego de Astorga, va visitar la casa per a confirmar la filla de Jaume Serra, Elisabet Cristina Serra. Una pedra de l’era porta inscrita la data de 1789.