Torre de Malla
(Parets del Vallès - Vallès Oriental)

Parets del Vallès - Torre de Malla

Parets del Vallès - Torre de Malla (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Torre de Malla - c1918

Parets del Vallès - Torre de Malla - c1918 (Foto: Anònim -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, c1918)

Parets del Vallès - Torre de Malla (Foto: Eduard Marí -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, c1927)

Situació Camí de Torre de Malla
Masia d'origen molt antic que, originàriament, era una domus coneguda amb el nom de Vilatzir (Vil·la Atzir), una de les que són esmentades a l'acta de consagració de l'església de Sant Esteve, l'any 904. Els Vilatzir eren la família més important de Parets del Vallès. Un dels seus membres, Bernat de Vilatzir, va ser l'impulsor de la reforma de l'església que es va consagrar l’any 1207. La seva importància ve remarcada pel fet de ser sepultats a l'interior de l'església. El mas depenia del monestir de Sant Cugat fins que, l'any 1209, quan era propietat de Berenguera de Vilatzir, va passar a dependre del bisbat barceloní. L'any 1381 en va adquirir la jurisdicció Marc de Planella. És a partir del segle XVI que apareix el nom de la família Malla. L'any 1776 era dels dominics de Santa Caterina, de Barcelona, que la van posseir fins a la desamortització de l'any 1835. Llavors va ser adquirida per la família Mandri que la va conservar fins al 1949. La casa compta amb una capella, dedicada a sant Iscle, que té inscrita a la llinda la data de 1779, tot i que el seu origen és medieval (esmentada com a Sancti Aciscli al segle XI).

La casa, que adoptà el seu aspecte actual en una reforma de finals del segle XIX, està formada per tres cossos, en forma d'u, amb dues grans torres a banda i banda, en una de les quals hi ha una finestra coronella típica del segle XV. El cos central està precedit d'un porxo que fa de terrassa del pis principal. Al costat de la casa hi ha l'era, uns safareigs, la boca d'una mina i una bassa.