Can Moragues
(Parets del Vallès - Vallès Oriental)

Parets del Vallès - Can Moragues

Parets del Vallès - Can Moragues (Foto: Albert Esteves, 2022)

Parets del Vallès - Can Moragues (Foto: Antoni Grifol, 2014)

Situació Camí de Montmeló
Can Moragues és una masia situada al camí de Montmeló, en un indret habitat des d'època romana en el que devia ser una vil·la agrícola de la qual s'han trobat restes de paviment hidràulic. Compta amb una capella i una destacada torre de defensa. A la façana, i també a la torre, hi ha finestres d'arc conopial de tradició gòtica, habituals al segle XVI, amb caparrons esculpits. El cognom Moragues està documentat a Parets des de 1207, quan es va consagrar l'església de Sant Esteve.

La torre és de planta quadrada i té quatre plantes, amb l'exterior arrebossat. Està coronada amb una barana emmerletada.

La capella està dedicada a sant Cosme i sant Damià, els sants metges. Té una porta de llinda monolítica amb una inscripció en llatí i la data de 1571.

Al costat de la casa hi ha una bassa i un parell de lledoners monumentals.