Mural de la Tipel
(Parets del Vallès - Vallès Oriental)

Parets del Vallès - Bens de la Tipel (Foto: Anna Corcoll, 2022)

TipusPintura mural urbana (grafit)
AutorEduard Arranz-Bravo, Rafael Bartolozzi
Situació Marconi
Isidor Prenafeta, propietari de l'empresa de tintures i tractament de la pell Tipel, va encarregar als artistes Eduard Arranz-Bravo i Rafael Bartolozzi la decoració de les parets de la fàbrica amb pintures murals. L'obra va ser realitzada l'any 1968 i va tenir un fort impacte per la seva destacada visibilitat des de l'autopista. Fins al punt que el Ministerio de Obras Públicas va ordenar la seva retirada adduint motius de seguretat viària. Sortosament, la mobilització dels mitjans de comunicació i del món de la cultura va evitar la seva destrucció.

De marcat caràcter pop, per a Albert Mercader, mostra la mirada oberta i en creixement orgànic* dels autors. Efectivament, s'hi barregen motius orgànics, amb vegetació, animals, núvols i xemeneies, diversos trompe l'oeil en un totum revolutum psicodèlic i contracultural.

Mercadé, Albert: Arranz- Bravo. Doble o res. Full de sala de l'exposició. Fundació Arranz-Bravo, l'Hospitalet, 2022-2023