Capitell de la processó de les rates
(Tarragona | Catedral - Tarragonès)

Tarragona - Catedral. Capitell de la processó de les rates

Tarragona - Catedral. Capitell de la processó de les rates (Foto: Albert Esteves, 2022)

TipusElement singular
Situació Claustre de la catedral
Entre els capitells del claustre de la catedral tarragonina destaca per la seva originalitat el que es coneix com a La processó de les rates, datat a mitjan segle XIII. És una narració que té dues escenes. En la primera, una processó de rates es disposa a enterrar un gat presumptament difunt, disposat damunt d'una llitera. En la segona, el gat salta sobtadament i s'abraona damunt d'una rata mentre les altres fugen espantades.

L'excepcionalitat d'aquest capitell en el context d'un claustre catedralici, entremig d'escenes de temàtica religiosa, ha donat lloc a moltes teories. La que té més predicament és la que el relaciona amb una antiga llegenda local. Fa referència a un noble tarragoní que tenia el seu palau infestat de rates que espantaven els seus convidats. Fart d'això, va fer cercar el millor gat de la contrada, però aquest no aconseguia acabar amb els rosegadors perquè s'amagaven als seus petits caus, des d'on se li'n reien. El gat, astut, va idear un estratagema. Va fer-se passar per mort de manera que les rates, confiades, van decidir portar-lo en processó per enterrar-lo. Llavors va saltar per sorpresa damunt d'elles i les va devorar a totes. El noble, en agraïment va fer esculpir la seva història en pedra perquè tothom la conegués.