Església de Santa Maria
(Montmeló - Vallès Oriental)

Montmeló - Església de Santa Maria

Montmeló - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2022)

Montmeló - Església de Santa Maria. Retaule capella del Santíssim. Espigues i raïms eucarístics

Montmeló - Església de Santa Maria. Retaule capella del Santíssim. Espigues i raïms eucarístics (Foto: Albert Esteves, 2022)

Montmeló - Església de Santa Maria. Pila baptismal, de Jordi Grisolía

Montmeló - Església de Santa Maria. Pila baptismal, de Jordi Grisolía (Foto: Albert Esteves, 2022)

Montmeló - Església de Santa Maria. Vitrall Sagrada Família. Narcís Pons Junyer. Rigalt i Granell, 1977 (Foto: Albert Esteves, 2022)

Montmeló - Església de Santa Maria. Planta (cartell in situ)

Montmeló - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1912)

Montmeló - Església de Santa Maria, l'any 1929

Situació Plaça Santa Maria
L'església de Santa Maria de Montmeló (Sancte Marie Montis Molonis) està documentada des de l'any 945 en l'acta de consagració del monestir barceloní de Sant Pere de les Puelles, del qual en depenia. Va ser refeta al segle XII, en ple període romànic i reformada en època gòtica i de nou al segle XVI. De l'edifici medieval en resta l'absis, amb vestigis de pintures i bona part del campanar (vegeu fitxa independent).

El temple va ser profundament reformat a mitjan segle XVIII, quan es va aterrar la paret nord que va passar de ser un mur lateral a ser el mur sud, de manera que el mur nord va ser transformat en la façana principal. Es va conservar el campanar de torre, afegint-li el cos superior, on hi ha les campanes i tapiant les obertures originals. La capella del Santíssim és més moderna, de 1919.

Malmesa durant la guerra civil, l'arquitecte Josep Boada Barba (fill de Domènec Boada Piera), la va restaurar entre 1939 i 1946, fent visible l'absis romànic i eliminant l'arrebossat per deixar la pedra al descobert. L'any 1966 es va refer la façana, amb un dubtós criteri historicista.

L'any 2019, unes obres d'urbanització de la zona van posar al descobert importants vestigis arqueològics d’època medieval, entre ells onze sitges dels segles XII-XV i dues sepultures antropomorfes, una d'elles d'època romànica.