Escultura Els quatre punts de l'Assemblea de Catalunya
(Vic | Rodal - Osona)

Vic - Escultura <i>Els quatre punts de l'Assemblea de Catalunya</i>

Vic - Escultura Els quatre punts de l'Assemblea de Catalunya (Foto: Graciel·la Vidal, 2022)

AutorJoan Furriols Bansell
Situació Parc de Xavier Roca i Viñas
Joan Furriols és un escultor vigatà, nascut el 1937, practicant d'un estil auster, abstracte i de materials senzills, seriats o industrials o, fins i tot, objectes quotidians. Malgrat això, les seves obres, grans o petites, adquireixen una forta presència. Aquesta escultura de 1996, d'acer corten, es compon de quatre peces. Tres d'elles, planxes agrupades; la darrera, un bloc cúbic aïllat. Però s'atrauen, formant un tot.

El monument commemora els 25 anys de la creació de l'Assemblea de Catalunya, (1971) on es van acordar, en essència, aquests quatre punts:
- La consecució de l'amnistia general dels presos i exiliats polítics.
- L'exercici de les llibertats democràtiques fonamentals: llibertat de reunió, d'expressió, d'associació -inclosa la sindical- de manifestació i dret de vaga, que garanteixin l'accés del poble al poder econòmic i polític.
- El restabliment provisional de les institucions i dels principis configurats a l'Estatut de 1932, com a expressió concreta d'aquestes llibertats a Catalunya i com a via per a poder arribar al ple exercici del dret d'autodeterminació.
- La coordinació amb tots els pobles peninsulars en la lluita per la democràcia.