Casa Viader
(Cardedeu - Vallès Oriental)

Cardedeu - Casa Viader. Jardí (Foto: Albert Esteves, 2022)

Cardedeu - Casa Viader. Postal antiga

AutorManuel Joaquim Raspall Mayol
Situació Teresa Oller, 6-8 / Plaça Marc Viader / Diagonal Fivaller
Conjunt d'edificis situats al voltant d'un jardí, fruit de la reforma de tres cases antigues, efectuada per Manuel J. Raspall entre 1917 i 1922. Una d'aquestes cases havia estat el mas Cavaller, del noble Francesc Cavaller, membre del braç reial a inicis del segle XVIII. Pel matrimoni de la seva filla amb Miquel Montells, la casa va passar a mans d'aquesta família, la qual, l'any 1761, la va vendre a Esteve Anglada. D'aquell mas en resta només el portal d'arc rebaixat que dona al carrer Teresa Oller. L'any 1917, la finca va ser adquirida per l'industrial làctic Marc Viader Bas (1879-1954), fill de Cardedeu, el qual encarregà a Raspall la reforma de les cases preexistents. Les obres es van allargar fins a l'any 1922.

La casa consta d'un edifici principal, de planta baixa i dos pisos, que conserva la porta antiga. Al seu costat hi ha adossada una construcció més baixa que descriu un xamfrà de línies sinuoses amb un jardinet interior. L'acabat és d'estuc, de color ocre, amb esgrafiats de tipus geomètric. El jardí de la part del darrere té una monumental entrada des de la plaça Marc Viader, amb una reixa de ferro molt treballada. Al costat est del jardí hi ha la casa del masover, que dona a la Diagonal Fivaller, decorada amb frisos esgrafiats.