Creu de terme
(Cardedeu - Vallès Oriental)

Cardedeu - Creu de terme

Cardedeu - Creu de terme (Foto: Albert Esteves, 2022)

Cardedeu - Creu de terme. Postal antiga

Cardedeu - Creu de terme (Frederic Bordas, 1905

Cardedeu - Creu de terme (Frederic Bordas, 1905 (Foto: Frederic Bordas -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1905)

Cardedeu - Creu de terme (Foto: Calaix.gencat.cat, 1979)

TipusCreus monumentals
Situació Plaça de la Creu
Situada a l'entrada del poble, venint de Granollers. Va ser alçada l'any 1679 per iniciativa del rector de la parròquia, Esteve Escariu. És una creu de fust salomònic. A la base de la creu, de quatre cares, hi ha l'escut de Cardedeu dins un rombe, un manat de cànem i la llegenda segons la qual resant un parenostre i una avemaria es guanyen 40 dies de perdó. La creu pròpiament dita és lobulada i mostra en una cara el Crist crucificat i en l'altra, la Mare de Déu.

Al llarg dels anys ha sofert diverses destrosses. L'any 1936 la creu i el capitell van ser arrencats i trencats, però es van guardar els fragments i es va poder reconstruir després de la guerra. El 1969 va ser envestida per un camió i va haver de ser restaurada de nou. I finalment, el 2017, va ser escapçada per uns joves i es va decidir substituir-la per una còpia i conservar l'original, un cop restaurat, al Museu Tomàs Balvey.