Torre Joan Amat Sormaní
(Cardedeu - Vallès Oriental)

Cardedeu - Torre Amat (Foto: Albert Esteves, 2022)

Cardedeu - Torre Amat. Postal antiga

AutorRamon Puig Gairalt
Situació Av. Rei en Jaume, 140 / Plaça Amat
Casa residencial d'estiueig, aïllat enmig d'un ampli jardí que ocupa tota una illa. Va ser promoguda l'any 1914 per Joan Amat Sormaní, que va ser alcalde de Barcelona els anys 1901 i 1902, i projectada pel reconegut arquitecte Ramon Puig Gairalt. La família Amat ja s'havia construït una casa molts anys abans (la casa Amat Formosa) al mateix carrer, i van ser el centre de la colònia d'estiuejants durant bona part del segle XX.

La casa, de presència senyorial, consta de planta semisoterrani, planta baixa, pis i golfa, i compta amb una torratxa-mirador que constitueix un dels seus elements més característics. La façana que dona al jardí disposa d'una tribuna poligonal que serveix de balcó del pis. Tot l'aparell ornamental és de caràcter acadèmic, amb balustrades, pilastres neoclàssiques i relleus de garlandes.