Alqueria Cloelia
(Cardedeu - Vallès Oriental)

Cardedeu - Alqueria Cloelia. Magatzem al jardí

Cardedeu - Alqueria Cloelia. Magatzem al jardí (Foto: Albert Esteves, 2022)

AutorManuel Joaquim Raspall Mayol
Situació Gran Via Tomàs Balvey, 40
Edifici aïllat amb jardí que ocupa tota una illa al sector de torres d'estiueig urbanitzat a finals del segle XIX. Va ser construïda l'any 1904, promoguda per Mercè Espinach i projectada per Manuel J. Raspall. El nom de Cloelia -una mítica heroïna romana- és adoptat per la propietària en produir-se el descobriment de l'asteroide 661 Cloelia en 1908, és a dir, posterior a la seva construcció.

La casa té planta en forma de ela, amb la torratxa situada a l'angle. Les dues ales consten de planta baixa i pis. Presenta una decoració d'esgrafiats que, a la meitat inferior i a les cantoneres, imita un encoixinat de carreus. També hi ha detalls ornamentals amb rajoles ceràmiques de tons blaus repartides per les façanes.

Separada de la casa, al jardí, hi ha una torre d'aigua que es nodreix d'un pou i que s'utilitzava per regar l'hort i el jardí. Això explica el nom d'alqueria. També hi ha dos magatzems i una torre-mirador octogonal, amb coberta a vuit vessants.