Can Bellsolà
(Cardedeu - Vallès Oriental)

Cardedeu - Can Bellsolà (Foto: Albert Esteves, 2022)

Cardedeu - Can Bellsolà. Escut a la façana

Cardedeu - Can Bellsolà (Foto: Carmen Lara i Navas -Invarquit.gencat.cat-)

Situació Casas Amigó / Joan XXIII
Si atenem a les dates inscrites a l'escut de la façana, la masia va ser construïda l'any 1587 i restaurada el 1861, però és probable que el seu origen sigui més antic. De fet, l'any 1546 està documentat a Cardedeu un pagès denominat Pere Bellsolà i el 1551 s'esmenta Joan Bellsolà. Amb tot, la façana principal, que és la part més antiga, respon a la tipologia de casal senyorial renaixentista, amb un gran arc adovellat de mig punt i finestres motllurades emmarcades amb grans carreus. Les dues torres laterals devien construir-se amb posterioritat, però, en tot cas, abans de la reforma del XIX perquè ja apareixen dibuixades al plànol de Cardedeu de 1777. L'any 1861, quan va passar per matrimoni a mans de la família Artigues, es va reformar l'interior i es van obrir les galeries laterals i els balcons i la casa va passar a fer funcions de residència d'estiueig.