Església de Santa Maria de Llerona
(Les Franqueses del Vallès - Vallès Oriental)

Les Franqueses del Vallès - Santa Maria de Llerona (Foto: Albert Esteves, 2023)

Les Franqueses del Vallès - Santa Maria de Llerona (Foto: PMRMaeyaert, 2009)

Les Franqueses del Vallès - Santa Maria de Llerona. Planta

Les Franqueses del Vallès - Santa Maria de Llerona. Planta (Foto: cartell in situ)

Les Franqueses del Vallès - Santa Maria de Llerona (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1907-30)

Les Franqueses del Vallès - Santa Maria de Llerona (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1923)

Les Franqueses del Vallès - Santa Maria de Llerona (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 1923)

Situació Llerona. Crtra. Granollers-Vic, km 34
El lloc (Lauro) és esmentat en l'acta de consagració de l'església de l'Ametlla, l'any 932, i de nou en una donació de 990 (S. Maria de Laurona). La parròquia s'esmenta com a tal l'any 1033. L'edifici actual és del segle XIII, amb elements anteriors, com la porta principal, que podria ser de la segona meitat del segle XII.

És un edifici de planta de creu llatina, cobert amb volta lleugerament apuntada. L'absis és rectangular, cobert també amb volta apuntada, d'alçada inferior a la nau, la qual està separada del presbiteri i del transsepte per un arc triomfal. La porta, tot i les alteracions sofertes, és plenament romànica. Està formada per tres arquivoltes, la central decorada amb un encintat trenat. Compta amb dos capitells esculpits, un d'ells derivat del corinti, amb decoració vegetal, i l'altre amb la Verge i dos àngels.

Al segle XV l'església va ser fortificada amb dues torres alçades sobre els braços del creuer. El 1485 va ser refugi dels pagesos remença revoltats. L'any 1568 es va construir el cor i la sagristia i, al segle XVII, es van afegir dues capelles laterals. El campanar d'espadanya va ser modificat al segle XVIII, quan s'hi van sumar dues obertures més estretes i es va eixamplar per abastar tota l'amplada de la nau. L'any 1900 es va construir la capella del Santíssim.