Can Màrgens
(Les Franqueses del Vallès - Vallès Oriental)

Les Franqueses del Vallès - Can Màrgens (Foto: Albert Esteves, 2023)

Les Franqueses del Vallès - Can Màrgens (Foto: Carmen Lara -calaix.gencat.cat-, 1986)

Les Franqueses del Vallès - Can Màrgens. Capella

Les Franqueses del Vallès - Can Màrgens. Capella (Foto: Carmen Lara -calaix.gencat.cat-, 1986)

Les Franqueses del Vallès - Can Màrgens (Foto: Amadalvarez - Llicència “Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International” (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en), 2007)

Les Franqueses del Vallès - Can Margens

Les Franqueses del Vallès - Can Margens (Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, 2009)

Les Franqueses del Vallès - Can Margens (Foto: Josep M. Armengol -Arxiu fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1900)

Situació Llerona. Crtra. de Granollers a l'Ametlla, km 3, a 1 km
El conjunt del mas, l'origen del qual es remunta al segle XII, està format per dues cases separades per un barri tancat, al portal del qual hi ha la inscripció Margens 1650. La casa més antiga està formada per un cos central i un de lateral, perpendicular, amb una doble galeria, afegit probablement al segle XVIII. El cos principal té un gran portal adovellat i tres finestres de tradició gòtica. A la central hi ha un escut amb la data de 1587. La casa nova es devia construir al segle XVII. També hi ha una capella, dedicada a santa Margarida, reconstruïda al segle XIX.