Capella de Santa Digna
(Les Franqueses del Vallès - Vallès Oriental)

Les Franqueses del Vallès - Capella de Santa Digna

Les Franqueses del Vallès - Capella de Santa Digna (Foto: Albert Esteves, 2023)

Les Franqueses del Vallès - Capella de Santa Digna (Foto: Carme Comas -calaix.gencat.cat-, 1986)

Les Franqueses del Vallès - Capella de Santa Digna. Retaule renaixentista desaparegut

Les Franqueses del Vallès - Capella de Santa Digna. Retaule renaixentista desaparegut (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1915)

Situació Llerona. Crtra. N-152, km 34
Situada al costat del mas al qual ha donat nom, Can Santa Digna, és una petita capella de planta rectangular, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular. La façana principal té un portal adovellat de mig punt i un ull de bou emmarcat amb pedra. Al capdamunt hi ha un senzill campanar d'espadanya.

La primera notícia de la capella és un llegat testamentari de l'any 1292. Al segle XVI es devia trobar en molt mal estat i, l'any 1587, el vicari general dona permís per aterrar-la i reconstruir-la. Pel que sembla, l'actual capella va ser feta construir per Joan Salomó l'any 1635, segurament aprofitant les restes antigues. Fins a la guerra civil conservava al seu interior un retaule renaixentista, tal com podem veure a la foto de 1915.